Leeds

Leeds ligt in Noord Engeland; West-Yorkshire om precies te zijn.

slide2.jpg

Leeds werd voor het eerst beschreven in 730, zeggen ze… “In about 730, Venerable Bede in his Ecclesiatical History gives the following quotation about events in A.D.627: “In the place of which the later kings built themselves a COUNTRY-SEAT in the Country called LOIDIS [LEEDS]. But the altar, being of stone, escaped the fire and is still preserved in the monastery of the most reverend abbot and priest, Thridwulf, which is in Elsiete wood.” (from: www.leeds.gov.uk). Leeds is een stad vanaf 1893, en wij woonden er in 2005, in Denison Hall, net buiten de stadsring (groene sterretje).

slide1.jpg

Denison Hall

Het gebouw
Is ontworpen en gebouwd in 100 dagen door William Lindley in 1786 voor John Denison. Het was indertijd het grootste gebouw in Leeds. Het stadhuis is bevoorbeeld pas in 1806 gebouwd. Het huis was gebouwd op land ter waarde van £8500. In 1820 zijn de huizen aan Hanover Square gebouwd, hier woonden destijds de rijkere kooplieden van de stad Leeds.
Tot 1824 is het huis als een geheel bewoond, daarna werd het huis onderverdeeld in een west- en een oost-gedeelte. In 1912 werden de gedeeltes apart verkocht en in 1917 werd het geheel weer samengevoegd tot een verpleeghuis. Bijna vijftig jaar later, in 1962 werd Denison Hall een bejaardentehuis. Na 1989 heeft het huis een aantal jaar leeg gestaan. Er is nog overwogen om het Thackray Medical Museum in te vestigen, maar nadat de aannemer het lokale spook, “a lady in Victorian dress”, tegenkwam in het trappenhuis, is daar van af gezien. In de 21e eeuw zijn er appartementen in en naast Denison Hall gebouwd.

De bewoners
Het huis is genoemd naar Robert Denison, de oom van de opdrachtgever. Robert Denison was een rijke wolhandelaar uit de omgeving van Leeds. Hij was vrijgezel, en zijn erfgenamen waren de twee zoons van zijn zuster Ann. In de laatste 3 jaar van zijn leven kwam hij sterk onder invloed te staan van zijn huishoudster, mrs. Dunn. Zij heeft er op aangedrongen dat hij zijn testament zo veranderde, dat zij de landgoederen in Potterton en Durham kreeg, alsmede £1600 per jaar. Het grootste deel van de erfenis ging echter naar neef John Wilkinson, die zijn naam veranderde in John Denison (een van de voorwaarden van het testament), na het overlijden van Robert in 1785.
In 1787 trouwde John Denison met Mrs Dunn, de voormalige huishoudster om de belangen van zijn zoons te beschermen. Het gezin verhuisde vervolgens naar Ossington Hall.
Later werd de oudste zoon, John Evelyn Denison, “Speaker of the House of Commons”. De tweede zoon, William T. Denison was een “colonial governor” en de derde zoon werd in 1837 verkozen tot bisschop van Salisbury.

In 1796 werd Denison Hall verhuurd aan Sir Richard vanden Bempde Johnstone, de eerste baronet van Hackness. Later, in 1806 is de Hall gekocht door Harry Wormald en 1824 door George Rawson. Hij verdeelde het huis in twee aparte appartementen; the Western House en the Eastern House. Pas in 1912 werden de beiden huizen apart verkocht door Edmund Wilson, die in het “western house” woonde.

denison hall.jpg denison hall old.jpg schoorstenen.jpg
In 2005 kwamen Tymen M. Cornelius en zijn ouders op Denison Hall wonen, op nummer 15, tussen de schoorstenen.

Laatst Aangepast ( Thursday, 22 December 2005 )

tymen.jpg

Het pathologie laboratorium

Geschreven door Iris Wednesday, 14 December 2005

Even wennen hier, geen spraakherkenning, geen labmanagement system. Uitsnijden? Ja, ik kom vanmiddag om half 3 uitsnijden. Maar wanneer krijg je dan de coupes? Over twee of drie dagen, als het urgent is…….. (doorlooptijd loopt soms op tot 3 weken…..)

algernon firth.jpg

Het lab in Leeds is in een massief gebouw uit de jaren 30, de “Algernon Firth Building”, een goed voorbeeld van de “use of re-inforced concrete” [ahum], ontworpen door John Proctor. Bovenop het gebouw staat een glazen constructie, die vrij hoog is en slecht geisoleerd. Deze verdieping staat bekend als “het museum” en hier zitten de meeste assistenten (de rest zit in de “nursery”), en ik zit hier ook in een hoekje. De temperatuur komt goed overeen met die van de oudbouw in het Radboud; het verschil is alleen dat hier ook de kamer van de professor erg koud is…
De professor heeft hier wel een eigen parkeerplaats, rechts direct naast de ingang, dat dan weer wel.

lgi-3.gif
Assistenten hebben het hier relatief gemakkelijk, de eerstejaars, die eigenlijk nog niet echt in opleiding zijn, doen 3 a 4 gevallen per week en zijn minimaal 9 uur per week vrijgesteld in verband met onderwijs. Het assistenten onderwijs is wel erg goed hier, moet ik zeggen. Het nivo is vergelijkbaar met nationale en internationale cursussen en er worden ook gastsprekers uitgenodigd. Vaak zit er ook een slide seminar bij. Toch om een of andere rare reden werken de assistenten vaak ’s avonds en in het weekend en ik ben er eigenlijk niet goed achter waarom. Tegen het einde van de opleiding is er veel stress vanwege het examen. Bij het afgelopen examen hebben 2 van de 6 het gehaald…

Resize Wizard-1.jpg

Mijn hoek deel ik met Russell Watkins, een assistent, die toevallig ook onderzoek doet naar dunne darm tumoren. Ik leer hem Nederlands, hij is vrij goed, maar dat schijnt te komen doordat hij uit Wales komt. In januari 2006 komt hij voor een korte tijd naar Nederland om onderzoek te doen in de groep van Gerrit Meijer (VU).

In het gebouw zitten zowel de diagnostiek (NHS deel) en het onderzoek (University of Leeds); sommige mensen, zoals ik, hebben een aanstelling bij allebei. Voor mijn NHS aanstelling moest ik 6 weken wachten, beetje lastig wel. Daarna moest ik nog een NHS pasje om in de shuttle tussen de verschillende ziekenhuizen te mogen. Dat duurde nog 3 weken, want de machine was stuk. Toen die gemaakt was stond ik met 40 andere mensen in de queue voor een nieuw pasje……

images.jpg

De mensen van de universiteit zijn vorige week verhuisd naar de nieuwe research toren, samen met alle labs en de computers. Het is hier nu vrij stil.

_859977_leeds_general_infirmary300.jpg

Het ene ziekenhuis, waar het pathologie lab bij hoort is het Leeds General Infirmary of LGI. Het is circa vijf minuten lopen van ons huis, Tymen kan het hele stuk al lopen (dan is het alleen 15 minuten natuurlijk). Het bestaat uit een heel oud gedeelte, nog gebouwd onder gedeeltelijke supervisie van Florence Nightingale (spreekt mij wel aan natuurlijk). Het ziet er geweldig uit maar lijkt me minder om in te liggen. Daarnaast zijn er wel allemaal nieuwe vleugels bij gebouwd. Het andere ziekenhuis, St James University Hospital of Jimmy’s, ligt een stuk verder weg. Hier wordt echt high-tech geneeskunde gedaan. Ik heb het meest te maken met de levertransplantaties; elke maandag ga ik daar heen om levercoupes te kijken met Judy Wyatt, en voor de multidisciplinaire levermeeting en de wetenschappelijke leverbespreking.

Bij het St James wordt nu het nieuwe Cancer Center gebouwd, daar komt straks in 2007 de pathologie van het LGI en Jimmy’s bij elkaar. Nu is er nog weinig te zien, veel hijskranen en beton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *